Notice: Trying to get property of non-object in /home/greenlyh/public_html/wp-content/plugins/wordpress-seo/src/generators/schema/article.php on line 52
Eko savjetnik za svaki dan - 8 navika koje morate promijeniti

Eko savjetnik za svaki dan – 8 navika koje morate promijeniti

Osim što postaje trend, održivi način života postaje i potreba. Rezultati našeg bezbrižnog načina života postali su zastrašujući. Od pedesetih godina prošlog stoljeća proizvedeno je oko 8,3 milijardi tona plastike u svijetu. U prosjeku je potrebno 500 godina da se razgradi, a veliki dio plastičnih predmeta koristimo čak manje od 5 minuta.

U ovom blogu donosimo vam 8 navika koje morate promijeniti ako želite imati kvalitetniji život. Vi birate, kvaliteta ili kvantiteta?

Savjet 1: Prestanite kupovati jednokratne plastične proizvode

Nekvalitetni, jeftini i jednokratni proizvodi dio su prošlosti, pogotovo oni plastični. Danas postoje razne alternative kao kokosove i bambusove zdjelice, pribor za jelo i čašice. Ovi proizvodi su lako perivi i odmah spremni za ponovnu upotrebu. Zamislite da ste spremili u kasicu novac svaki put kada ste izašli i kupili plastične čašice ili ostali pribor koji je završio u otpadu nakon samo jedne upotrebe?


Savjet 2: Zatvorite vodu dok perete zube

Jeste li vi jedna od onih osoba koje peru zube i ne čuju vodu koja nepotrebno teče iz slavine? Evo nekih činjenica koje bi vas mogle natjerati da obratite pažnju.

 • Slatkovodna pitka voda nije neiscrpni resurs!
 • Prosječna slavina promjera 15mm troši 16,6l u minuti pod punim pritiskom. Ukoliko perete zube 2 puta dnevno s otvorenom slavinom nepotrebno ćete potrošiti 99,6l vode. To je 1,5kn osoba/dan. Dakle, četveročlana obitelj će mjesečno samo na pranje zubi s otvorenom slavinom pod punim pritiskom baciti 186kn.
 • Ako se tuširate 10 minuta potrošit ćete oko 100l vode.

Savjet 3: Pronađi alternativu

Najčešće oni najmanji zagađivači naprave najveći problem. Zato vam mi donosimo neke od proizvoda koji će biti savršena eko zamjena.

 • Boce od recikliranog čelika – Greenly boce drže napitak 48h ❄/20h ?, ne zadržavaju miris ni okus
 • Štapići za uši od bambusa – čvršći od papirnati
 • Gumice za kosu od recikliranog pamuka i prirodne gume
 • Kemijske i tehničke olovke od prirodne trave bez BPA
 • Četkice za zube od bambusa
 • Slamke od bambusa ili pšenice (perive u perilici posuđa)
 • Višekratne blazinice
 • Shopper vrećice od organskog pamuka

Kvalitetne i dugotrajne eko proizvode potražite na https://greenly-hr.com/trgovina/.


Savjet 4: Iskoristi ono što imaš

Srž održivog načina života nije samo u kupovanju eko proizvoda već u iskorištavanju onoga što imamo. Prije nego kreneš u kupovinu pogledaj razne ideje koje će u tebi probudit kreativca i ekologa u isto vrijeme.


Savjet 5: Biraj kvalitetu, odbaci kvantitetu

Trendovi se mijenjaju brzinom svjetlosti s ciljem da tjeraju kupce na što veću potrošnju. Društvene mreže i mediji utječu na nas tako da nas natjeraju da uvijek slijedimo trend i kupujemo novo plasirani proizvod. U cijeloj toj zaluđenosti, negdje usput, izgubila se kvaliteta i promijenio se stav mnoštva. Više nije važno je li proizvod kvalitetan jer već nakon nekoliko mjeseci izlazi novi koji će ga zamijeniti.

Vrijeme je da se zaustavimo i razmislimo. Koliko smo zapravo uštedjeli kupujući jeftine stvari? Koliko smo štete nanijeli?

Sjetite se onih maminih haljina i tatinih džempera koje drže u ormaru već 30 godina i danas izgledaju kao novi. Gdje su vaše majice i haljine od prošle sezone?


Savjet 6: Ugasi svjetlo!

Ako stvarno iskoristite sve mogućnosti za pojačavanje energetske učinkovitosti svog doma i ureda, račun za energiju možete smanjiti na pola.

 • Ne puštajte svjetla upaljena u prostorijama u kojima ne boravite
 • Grijaču ploču isključite prije nego uklonite posudu, ona će još neko vrijeme grijati
 • Iskoristite prirodnu dnevnu svjetlost
 • Isključite elektroniku koju ne koristite, to može uštedjeti 10% godišnje potrošnje električne energije

Savjet 7: Biraj zeleniji prijevoz kad god možeš

Prijevozna sredstva su jedna od najvećih svjetskih izvora zagađenja. Šetajte, vozite bicikl ili idite javnim prijevozom umjesto da vozite. Smanjit ćete zagađenje zraka i pomoći u smanjenju emisija koje doprinose klimatskoj krizi. Plus, ne morate brinuti o parkingu.


Savjet 8: Sadi drveće, voćke i uzgajaj biljke

Sadnja drveća, posebno oko kuće dovodi do niže temperature što znači da ćete smanjiti korištenje klima uređaja. Također smanjuje količinu ugljičnog dioksida i dodaje na vrijednosti. Djeca će se igrati u prirodnom i raznolikom krajoliku a uz to, osigurati ćete domove za male glodavce, ptice, insekte i vaše ljubimce.

Sadnja voćki osigurati će vašoj obitelji svježe i domaće proizvode bez odlaska u trgovinu.


Nadamo se da će vam ovi savjeti pomoć da se osvijestite, obratite pažnju i počnete živjeti kvalitetniji život koji će doprinijeti vašem zadovoljstvu i našoj planeti.

Posjetite novi web shop GREENLY koji vam nudi 100% ekološke, kvalitetne i dugotrajne proizvode za vaš održivi način života! ?

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)