Nova godina, novi ekološki napredak – Zabrana stavljanja na tržište laganih plastičnih vrećica

Nova godina donosi nam i nove zakone koji doprinose zaštiti okoliša. Od 1.1.2022. na snagu stupa zabrana stavljanja na tržište plastičnih vrećica debljine 15-50 mikrona.

Koje su vrećice zabranjene na tržištu?

Radi se o vrećicama srednje debljine koje se najčešće pojavljuju na tržištu a njihova stijenka nije dovoljno debela da bi vrećica izdržala višekratno korištenje stoga stvaraju značajnu količinu otpada. Zabrana se odnosi i na plastične vrećice napravljene od biorazgradivih materijala.

U skorijoj budućnosti očekuje se ukidanje i onih najtanjih vrećica koje se nepromišljeno troše. Besplatno se mogu uzeti u svakoj trgovini na odjelu voća i povrća pa tako često vidimo kako ljudi brašno, ulje, šećer i ostale proizvode koji se mogu rasuti ili umastiti njihove višekratne vreće zasebno pakiraju u te besplatne najtanje plastične vrećice. Zasad će takve vrećice ostati dozvoljene no samo za nošenje: na tržnicama, u pekarnicama, ribarnicama, slastičarnicama, prodavaonicama mješovite robe, mesnicama te na ostalim mjestima na kojima se potrošačima prodaje hrana, ali isključivo iz razloga da se u njih stavlja rasuta, odnosno industrijski nezapakirana hrana, ili hrana koja je prethodno samo umotana u privremenu ambalažu, poput folije.

Vrlo lagane plastične vrećice neće se moći koristiti na prodajnim mjestima u kojima se ne prodaje hrana, poput trgovina s odjećom, obućom, kućanskim aparatima, ljekarna ili pak knjižara i slično. Temeljem direktive Europske unije nove zabrane očekuju se i za debele plastične vrećice koje se mogu koristiti višekratno. Cilj je s tržišta u potpunosti ukloniti najčešće korištene proizvode koji uzrokuju velike štete za ljudski i životinjski svijet. Plastične vrećice nisu pogodne za reciklažu, proizvode se od polietilena, naftnog derivata kojemu treba gotovo 1000 godina da se razgradi, a njihovo paljenje uzrokuje porast stakleničkih plinova u atmosferi. Neophodno je spomenuti i radnike u tvornicama plastičnih vrećica koji su svakodnevno izloženi toksičnim kemikalijama.

Kakve promjene nosi ova zabrana?

Ovakvi zakoni za sobom povlače gašenje pojedinih industrija što vodi većem broju nezaposlenih ljudi, no zakoni se ne donose preko noći pa je tako upravo ova zabrana stavljanja na tržište plastičnih vrećica debljine 15-50 mikrona proizvođačima najavljena prije 2 godine a kampanja za uklanjanje plastičnih vrećica sa tržišta pokrenuta je prije čak 13 godina od strane udruge Prijatelja životinja. Ovi podaci pokazuju da su proizvođači imali dovoljno vremena za predvidjeti promjene koje dolaze te za prilagoditi svoje poslovanje. 

Ključ uspjeha i učinkovitosti ovakvih zakona nalazi se u obrazovanju i osviještenosti stanovništva. Potrebno je iznositi činjenice u javnost i upoznavati ljude s razinom utjecaja na okoliš koji ima svaki pojedinac u društvu. Ne zaboravite nositi svoje platnene vrećice koje danas stvarno dolaze u tisuće i tisuće personaliziranih dizajna ili odaberite dobre stare košare. 

Pratite nas na društvenim mrežama

Instagram: @greenly_hr

Facebook : Greenly

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)